KiteFEEL – Kitesurf informatie – Bewolking en neerslag

Het weer wordt bepaal door drie basiselementen: Luchtdruk, temperatuur en vochtigheid. Bij kitesurfen is een basiskennis van het weer noodzakelijk. De meeste watersport ongevallen gebeuren door een verkeerde inschatting van de windsituatie. In een kitesurfles leren we je een goede spot verkenning te maken.

Kitesurfen in de regen

Regen tijdens het kitesurfen geen enkel probleem. Je kite kan tegen water en zal zich niet anders gedragen dan een droge kite.
Het enige nadeel is, dat hij ietsjes zwaarder is waardoor hij bij minder wind ietsjes sneller uit de lucht zou kunnen vallen.

Wolken soorten

Wolken kitefeel

 

 

 

Cumulonimbus(zeer gevaarlijk):

De cumulonimbus of buienwolk is een type wolk (wolkengeslacht), dat een lage wolkenbasis heeft, maar zeer hoog en dicht kan zijn. Buien zijn het resultaat wanneer deze wolken beginnen uit te regenen of te sneeuwen. Ook onweer is een vaak voorkomend verschijnsel. In de volksmond wordt de wolkensoort dan ook wel eens donderwolk genoemd.

De cumulonimbus kan tot meer dan 15 kilometer hoogte in de atmosfeer uitgroeien en krijgt op grote hoogte een paddenstoel- of aambeeldvormig uiterlijk, met daarboven een ijskap. De wolkenbasis is afhankelijk van de luchttemperatuur in de bovenlucht en zal zomers en in de tropen hoger zijn, dan in de winter. De wolken ontstaan in onstabiele lucht uit cumulus of stapelwolken en kunnen zich geïsoleerd vormen, in groepen of langs een front.

Cirrocumulus:

De cirrocumulus of schapenwolk is een type wolk (wolkengeslacht) die op grote hoogte, 6 tot 10 km voorkomt.[1]

Dit soort wolk komt voor in grotere velden. Dit wolkentype wijst op een toenemende luchtvochtigheid en kan een voorbode zijn van een weersverslechtering door een naderend koufront en worden dan gevolgd door altocumulus. Vooral als de wolken een golfvormige structuur (undulatus) hebben, gaat het meestal mis.

Cirrus:

Cirrus, windveren of vederwolken zijn een type wolken die op een hoogte van 6 tot 12 kilometer voorkomen. Ze bestaan volledig uit ijskristallen.

Deze hoge wolken lijken heel langzaam te bewegen of zelfs stil te staan, maar door de grote hoogte geeft dat een vertekend beeld: in werkelijkheid gaan ze snel, soms ruim 100 km/uur. Weerkundigen noemen ze sluierwolken, die het licht van de zon nog doorlaten. Deze wolken, die vaak te zien zijn als het (nog) mooi weer is, hebben een draderige structuur en kunnen zich ook rangschikken in kleinere of grotere plukken of smalle banden.

Altocumulus:

Een Altocumulus is wolk die op middelbare hoogte voorkomt (2 tot 6 kilometer hoogte).

De bewolking bestaat vaak uit banken of velden grote schaapjeswolken soms met een golfvormige structuur (undulatus). Ze ontstaan wanneer op grote hoogte koudere lucht binnenstroomt en ook dan loopt het vaak uit op neerslag.

Altostratus:

De altostratus is een egaal grijsachtige wolk. Die bewolking ontstaat op de grens tussen koude en warmere lucht, waarbij de warme lucht over de zwaardere koude lucht schuift. Duitse meteorologen noemen dat proces “Eintrübung”. Eerst is de omtrek van de zon of de maan er nog doorheen te zien (translucidus), maar meestal wordt de bewolking snel dichter, verdwijnt de zon en zet de neerslag in.

Cumulus:

Cumulus- of stapelwolken zijn scherp afgelijnde wolken en vormen een wolkengeslacht. De basis is donkerder, het bovenste deel met halfronde uitwassen is wit.
Zie je een paddestoel ontstaan, pas dan op. Er kan een fikse bui ontstaan.

Stratocumulus:

De stratocumulus is een wolk die lager is dan 2,5 km hoogte. Het woord komt van het Latijnse stratus (op de grond, horizontaal uitgespreid) en cumulus (gestapeld).

Deze wolkvorm heeft vele flarden die verschillen in zichtbaarheid, met af en toe stukken heldere hemel. Het is een grijze of witachtige wolkenlaag, waarin donkere en lichtere delen elkaar afwisselen. Het zijn grote ballen of rollen, soms los van elkaar, soms met elkaar versmolten. De stratocumulus komt voor in vele kleuren en tinten van helderheid. Toch ziet deze wolk er massief uit. Deze wolk kan aangeven dat er een storm op komst is, dus pas goed op!

 Stratus:

Stratuswolken zijn laaghangende grijze wolken met een egale basis. Ze komen voor bij passage van een warmtefront. Ze worden geassocieerd met somber weer en vormen soms een mistbank boven de grond. Stratuswolken kunnen gepaard gaan met motregen, lichte regen, ijskristallen of sneeuwvlokken.