Surfersoor, bescherm jij ze wel?
Geschreven door: Sven Luijbe
Sinds mijn inimini baby jaren zwem ik al in zee, het Ijsselmeer, zwembaden etc.
Mijn doel was altijd om als eerste van de familie in het net volgelopen zwembad van pa te liggen en om in de meivakantie als eerste koppie onder te gaan in de Noordzee. Je kon dan tenslotte wel het hele jaar door zeggen dat jij als eerste er in had gelegen ;)!
OKÉ, waar ik heen wil, is dat je zonder het door te hebben vaak koud water in de oren krijgt. Dit leek mij altijd onschuldig en veel last had ik er absoluut niet van. Liever water in de oren, dan dat zoute water je neus in!
De afgelopen 7 jaar bestonden voor mij uit 12 maanden in het jaar op het water staan. Ook als je soms de stukken ijs onder je boardje voorbij zag schieten. Je moest en zal gewoon KITEN!
2 jaar geleden lag ik in bed en hoorde ik opeens een hoge toon in mijn oren. Ik dacht eerst dat het de oplader was van mijn laptop of telefoon. Die geeft wel eens een piep als het niet helemaal goed werkt. Helaas, na alles te hebben uitgezet bleef die vermoeiende piep maar door gaan.
Eigenlijk klonk het precies zo alsof je een avondje uit bent geweest en dan nog even een hoge toon hoort als het helemaal stil is. Een ander geluid dan dat komt niet in de buurt.
Het was natuurlijk MEGA vervelend om het te blijven horen. Nooit meer volledige rust in je hoofd. Altijd maar die zenuwachtige piep. BAH!
Hoe gek het ook klinkt, ik leerde er mee leven. Zo leer je ook leven met een snelweg naast de deur. Je hoort het eigenlijk vaak niet meer. Het kan wennen.
Tot afgelopen week bleef het geluidsniveau gelijk. Er viel best mee te leven en het was wel OK.
Vorige week schrok ik plotseling wakker met een bijzonder harde piep, hoofdpijn en de tranen stonden in mijn ogen. Het was zelf niet mogelijk om mijn eigen voetstappen te horen. WAT IS DIT?!?!?!?
Direct een afspraak gemaakt bij de huisarts om verder te laten onderzoeken. Gelijk was te zien dat het niet helemaal goed zat in de oren. Sindsdien moet ik de komende 6 maanden een bepaalde neusspray gebruiken en niet meer het water in zonder gehoorbescherming. Duimen dat het zal helpen natuurlijk.
Ik wil bij deze iedereen waarschuwen en aanraden om je oren te beschermen tijdens het kitesurfen. Zeker in de koudere maanden! Er zijn tegenwoordig vele shops die deze oortjes verkopen en netjes op maat maken. Ik zeg DOEN!
Voorkomen is beter dan genezen!
Meer info
Surfersoor (Exostosis Externa) is een vervelende aandoening waar iedere watersporter mee te maken kan krijgen. Het is een botvorming onder de huid in de gehoorgang, wat gestaag kan groeien door invloed van kouder water (<18°C). In het begin – kan wat jaren duren- is er weinig ongemak als wel meer kans op vastzittend water en terugkerende buiten oorontsteking.
Na verloop van tijd sluit de gehoorgang meer en worden (communicatie) frequenties gedempt of diffuus naar het trommelvlies geleid. Op de werkvloer en thuis valt het op dat niet alles bij de eerste keer wordt verstaan. Vastzittend water, huid-irritatie en otitis-externa komt in toenemende frquentie voor. Surfersoor laten zich in 4 fase verdelen.
Bij ernstige mate van surfersoor waarbij ook de zenuwuiteinden tegen elkaar groeien (fase 4) en oorvuil geen goede weg naar buiten weet te vinden is medisch ingerijpen een overweging, met risico’s. Een oor-specialist zal u daarop wijzen en in te vroege stadia van deze typisch koudwatersporter aandoening afraden. Het groei-proces stopt namelijk door de kou-elementen geen invloed te geven, zolang al het vuil en oorsmeer natuurlijke afvoer hebben gaat het goed.
Het ontstaan en tempo van (dicht)groeien is een mix van aanleg en uren te water. Er achter komen dat je oren in fase 2 of 3 zitten is nog steeds op tijd om gezond 120 te worden. De stop-groei factor zit in het warm houden van je schedel en trommelvliezen en gehoorgang beschermen tegen impact van koud water x kracht van de surf of val op het water.
Hiernaast een schone weergave van surfersoor dat zich ontwikkeld in de 3e van 4 fasen. De 4e fase bevat een gehoorgang dat volledig is gesloten, wat vaak gepaard gaat met chronische ontstekingsgevoeligheid en slecht horen in een gespreksomgeving. Wanneer surfersoor in vergevorderde fase is aanbeland en dit de kwaliteit van leven beinvloed dan kan de KNO-arts adviseren om operatief het overtollige aangegroeide bot te verwijderen met een frees of bijtel-techniek en 7 -10 weken te herstellen. Een portie geluk is ook nodig om de aanwezige risico’s te omzeilen, mogelijke uitval van de aangezichtzenuw of tinnitus behoort tot de mogelijkheden.
Hoe nauwkeurig een KNO-arts ook werkt, een champion vormig uitstulpsul zal naar eigen willekeur loskomen met de mogelijkheid dat de aangezichtszenuw wordt geraakt. Massievere botvorming laat zich beter bewerken met een frees, de hoge frequentie van de frees, de duur van de operatie en staat van het gehoor zal aantonen of de patient (tijdelijke) tinnitus oploopt. De operatie verloopt zo dichtbij het slakkenhuis (hoorcentrum) dat blijvende gehoorschade bijna onvermijdelijk is. Hoewel voorkomen beter is dan genezen zal een gemiddeld herstel van een operatieve verwijdering van surfers oor 7 tot 10 weken per oor duren.
Vermoed u in de doelgroep te vallen en herkent u het een en ander. Zet de eerste stap en regel een kijkje in de oren met een video-otoscope. Kijken is weten en beter dan achteraf weken genezen. In de praktijk is er een samenwerking tussen de audicien, huisarts naar diverse KNO specialisten ook voor beoordeling van afwijkende gehoorgangen. Waag eens een bezoekje en verzoek controle kijkje naar de doorgang en huid van de gehoorgang en staat van het trommelvlies. Wie wattenstaafjes gebruikt treft oa rode striemen aan en teruggeduwd oorsmeer aan, tot op het trommelvlies..
In een vroeg stadium weten dat het oor aanleg heeft tot vorming van surfersoor is vaak al genoeg om erger te voorkomen. Een serieuze watersportman/-vrouw is zich bewust van alle zintuigen. Bij regelmatig contact met water is een periodieke controle en goede (v)oorzorg van de oren geen overbodige luxe. Is de gehoorgang verstopt en weinig zichtbaar? Een volle gehoorgang hoeft niet perse te worden uitgespoten. Los van een onaangename ervaring heeft de watersporter 4-6 weken geen natuurlijke beschermlaag (cerumen) tegen allerlei invloeden en treft risico’s onder de douche, in open- en zwembadwater.
Op elk moment kun je zelf al veel doen om (erger) te voorkomen door o.a. de oren en het hoofd warm te houden (>18ºC) in het water met een oordopje dat de gehoorgang vrij laat, veilig klaren toelaat met behoud van coordinatie en communicatie. Een muts, beanie of hoed doet goed tijdens het omkleden of op de fiets. Dit warmt het hoofd weer op en houd het de normale lichaamstemperatuur op peil. Het zout en zand uit je oren spoelen met drinkwater kan geen kwaad, in warme wateren in het buitenland kan dit niet met kraanwater, wel met een flesje zuiver drinkwater op kamertemperatuur.
Ook zeker preventief en goedwerkend in warme gebieden en zwembaden is om de gehoorgang vooraf te coaten met een heel klein beetje natuurlijke olie. 1 dosis Earol SWIM stoot vastzittend water en nieuw bezinksel af voor 24-48 uur watersport. verzacht de agressieve werking van (zee)zoutgebruik op de huid, verbetert de afvoer van cerumen, brengt het aantal zwemmersoor omlaag.
Natuurlijke zuivere olie helpt de gehoorgang al duizenden jaren maar kan zo’n zooitje maken. Toch is natuurlijke olie veel beter voor de huid en trommelvlies dan uitspuiten met zoutwater. De oplossing van HL Healthcare is Audiol, een natuurlijke medisch goedgekeurde olijfolie oorspray dat binnen enkele dagen de oorprop gestaag helpt uitvloeien. 1 dosering is 0,05 ml en na dit gebruik een een of tweewekelijkse aanvulling.
Voor de watersporters is in de SWIM variant 0,5% tea-tree olie gemengd. Met een surfersoor zonder ontstekingen of beschadiging in de gehoorgang zal deze olie-nevel helpen het zand, zout, oorsmeer met plankton en mosselzaad naar buiten af te voeren. Voor meer informatie, vragen of feed-back staan wij open voor uw contact.